Започва дарителска кампания в помощ на  реставрацията на църквата Св.

...
Започва дарителска кампания в помощ на  реставрацията на църквата Св.
Коментари Харесай

Започва дарителска кампания за спасяването на храм „Св. св. Константин и Елена” в Първенец

Започва дарителска акция в помощ на  реставрацията на църквата „ Св. св. Константин и Елена ” в село Първенец, заяви кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов. По думите му храмът, който е монумент на културата от локално значение, е в окаяно положение, затворен е от 10 години, а заплахата от самосрутването му е голяма.

За консервацията и реставрацията на постройката има подготвен план, утвърден от Националният институт за недвижимо културно завещание и Пловдивската митрополия. За ремонта са нужни към 660 хиляди лв., в които не е включено изографисването на храма, сподели Михайлов.

Половината от сумата е обезпечена от Българската православна черква, а за останалата към този момент върви дарителската акция. Очаква се реставрационните действия да стартират след Великден. Вярвам, че със взаимните старания на Българската православна черква, в лицето на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Община Родопи, Църковното настоятелство, жителите, както на Първенец, по този начин и на общината и бизнеса, ще бъдат събрани нужните средства за възобновяване на църковната обител, добави Михайлов, представен от Българска телеграфна агенция.

Средства могат да бъдат дарявани по банкова сметка: IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35, BIC: STSABGSF, Банка ДСК АД. Дарения ще се събират и с документ, формиран в два екземпляра, като всички ще бъдат разказани в специфичен указател.

Строежът на църквата „ Св. св. Константин и Елена ” в с. Първенец е почнал през 1876 година, а три години по-късно през 1879 година е осветена от Пловдивския митрополит Панарет. В момента дървената покривна структура е прогнила и има заплаха да се срути. Опасни са и подпорните колони, които също тук-там са разрушени. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР